Grupa Klimowicz

seler

Składniki

  • 1 duży seler (korzeniowy)
  • 1 duży por
  • 3 ziemniaki
  • 50 g sera pleśniowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego bądź oliwy z oliwek
  • Półtora litra bulionu jarzynowego
  • 1 szklanka śmietany kremówki  
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie

W dużym garnku roztapiamy masło dodajemy obrany i pokrojony z kosteczkę korzeń selera do tego dodajemy pokrojoną w plasterki białą część pora, pokrojone w kosteczki ziemniaki oraz oliwę. Mieszamy, solimy i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut (warzywa dobrze podczas gotowania przemieszać, by nie przywarły do garnka i się nie przypaliły).

Gdy warzywa zmiękną, dodajemy bulion (można dodać pół szklanki mleka). Zupę gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 30 minut. Po ugotowaniu zupy, warzywa miksujemy za pomocą blendera, dodajemy ser brie i ewentualnie śmietanę kremówkę. Zupa gotowa do spożycia. Można oczywiście wg uznania przyprawić ją solą, zmielonym pieprzem.

 

 

 

Do góry